Stil istoricizma određuje profil arhitekture jezgra Subotice i Baje, a u muzejskim zbirkama ima određeni broj predmeta koji pružaju uvid i u druge oblasti likovne te primenjene umetnosti navedenog stilskog pravca. Ovaj period, koji obuhvala drugu polovinu 19. veka, prekretnicu vekova i delimično međuratni period, predstavlja proces urbanizacije oba grada.


Facebook:    Istoricizam u Bačkoj - Subotica / Historizmus Bácskában - Szabadka

1_34.jpg   1_35.jpg

Predikaonica crkve Svetog Križa u Subotici je izrađena u radionici Štufleser iz Tirola oko 1894. godine. Početkom 1970-tih godina ona je demontirana. Rezbarene, bojene i bogato pozlaćene reljefne table sa  prikazom evanđelista se kao samostalna dela restauriraju tokom priprema izložbe historicizam. Rekonstrukciju nedostojećih rezbarenih detalja je izveo Mirko Molnar, ostale postupke estetske rekonstrukcije radi naš restaurator Žužana Korhec Pap, kod pozlate koristi zlatne listiće od 23 karata.


1_30.jpg


1_31.jpg


1_29.jpg


 
Izložba o istoricizmu obuhvata i istraživanja u biblioteci Gradskog muzeja Subotica, gde istraživače uvek spremno dočekuje bibliotekarka muzeja, Dora Hičik. Izložba će imati i segment koji prikazuje tendencije istoricizma u štampi i povezu knjiga iz perioda druge polovine 19. Veka, jer osim sadržaja knjige i druga štampa za istoričara umetnosti mogu imati doživaljaj i estetsko-vizuelne prirode. Kustos tog dela izložbe, je istoričarka umetnosti subotičkog muzeja Ljubica Vuković Dulić.
     1_21.jpg
     1_22.jpg
     1_23.jpg

        1_20.jpg

  

Motivi istoricizma i secesije u Subotici (izbor)

Virtuelna izložba povodom VIII svetskog Dana secesije, a u okviru aktulenog IPA projekta Gradskog muzeja Subotica na temu istoricizma

  1_1.jpg        1_2.jpg 

 

  1_3.jpg        1_4.jpg  

 

  1_5.jpg        1_6.jpg  

 

 1_9.jpg        1_10.jpg 

 

  1_11.jpg        1_12.jpg  

 

  1_13.jpg        1_14.jpg  

 

1_15.jpg

 

Grafički dizajner Čaba Lalić i reklamne cerade IPA projekta prekogranične saradnje Gradskog muzeja Subotica na temu istoricizma. Glavni motiv ovog grafičkog rešenja je stolica u stilu neogotike iz kolekcije Gradskog muzeja Subotica koju će publika moći videti i na izložbi ovog projekta.

   1_19.jpg   1_18.jpg

   1_17.jpg   1_16.jpg

Fotografisanje za katalog